Este posibil să ”ne abonăm” la vaccinurile anti-Covid: imunizarea, cel puțin o dată pe an, conform oficialilor
Abilitatea noului coronavirus de a se modifica și adapta pare să fie motivul pentru care vaccinurile împotriva Covid-19 să devină o constantă în viața noastră, cel puțin una anuală.
Nadhim Zahawi este ministrul pentru vaccinare din Marea Britanie, echivalentul responsabilului pentru campania de vaccinare din țara noastră. În urmă cu câteva zile, din perspectiva sa de expert pe marginea acestui subiect, a făcut mai multe declarații care s-ar putea să te întristeze.
Deși facem un efort semnificativ să ne vaccinăm la ora actuală, Zahawi este de părere că în toamnă va fi nevoie un nou vaccin pentru a combate numărul mare de variante ale coronavirusului care vor apărea între timp. În același timp, expertul a ținut să menționeze că este încrezător în eficiența soluțiilor de imunizare administrate la ora actuală, dar că acestea s-ar putea să nu facă decât să prevină simptome severe ale bolii în cazul tulpinilor viitoare.
”Am discutat în această dimineață cu Jonathan Van-Tham (adjunctul comisarului medical șef), iar noi credem că probabil va exista o doză anuală sau un rapel în toamnă, apoi o vaccinare anuală, așa cum procedăm cu vaccinările contra gripei”, a declarat Zahawi la BBC. Ministrul a avertizat și în legătură cu faptul că ”cu cât vaccinăm mai mult, cu atât virusul va încerca să supraviețuiască și să recurgă și la alte mutații”.
Pe marginea acestui subiect a comentat și Sara Gilbert, cercetător principal în domeniul vaccinurilor de la Oxford. Ea a anunțat că au început testele unui nou vaccin menit să combată tulpina sud-africană de Covid-19, iar acesta ar trebui să fie gata de administrare în masă la toamnă.
Experta a insistat la BBC asupra faptului că ”lucrează la o versiune cu secvența (proteinei) spike sud-africană”.”Nu este încă în stadiul în care putem vaccina oameni, dar în condițiile în care toți dezvoltatorii folosesc platforme tehnologice, există căi de a produce vaccinuri foarte ușor de adaptat”, a adăugat ea.
Oficialul de la Oxford a fost printre cei care a trasat paralela cu vaccinurile anti-gripale, administrate anual. ”Ne așteptăm, anul acesta, să arătăm că noua variantă a vaccinului va genera anticorpi care recunosc noua variantă. Apoi va fi cam ca realizarea de vaccinuri antigripale. Foarte probabil, va fi disponibil din toamnă”, a mai spus Gilbert.